استارتاپ ویزا چیست؟

کشورهای مهاجرپذیر براساس شرایط متقاضیان مهاجرت، راه‌های متفاوتی را پیش پای آن‌ها قرار داده‌اند. یکی از این راه‌ها که البته مدت زمانی زیادی از شکل‌گیری آن نمی‌گذرد،‌ سری استارت آپ ویزاها از جمله ویزای استارتاپ کانادا هستند. بدیهی است که قشر هدف در این روش افراد با استعداد و با توانمندی‌های مربوط به پایه‌گذاری یک کسب‌وکار ریسک‌پذیر هستند که قصد دارند یک اکوسیستم بهتر را برای راه‌اندازی و یا توسعه کاری که هم‌اکنون دارند انتخاب کنند. در حقیقت کشور مقصد در این روش قصد دارد با ارائه امکانات و زیرساخت مناسب، موفق به جذب پدیده‌های دنیای نوآوری شود. در این چهارچوب، نتایج حاصل‌شده برای کارآفرینِ نوآور و کشور مقصد توأمان مثبت و جذاب است، بازی دو سر برد. فرانسه و امریکا که از اولین راه‌اندازان این روش بودند بارها در سال‌های اخیر از تبعات مثبت این اقدام بر اقتصادشان گزارش‌های متنوعی تهیه و ارائه کرده‌اند.

مؤلفه‌های اصلی ویزا استارتاپ چیست؟

هرچند که کشورهای ارائه‌دهنده استارتاپ ویزا شرایط متفاوتی را برای ارائه ویزا ارائه داده‌اند، اما در اغلب آن‌ها چند آیتم تکرارشونده هستند که از نظر می‌گذرانیم:

  • توانمندی‌های فردی : کسی که به دنبال راه‌اندازی یک کسب‌وکار نوپای نوآورانه است، طبعاً در خود توانایی‌هایی را یافته است. ممکن است این توانمندی‌ها فنی-نرم‌افزاری یا مدیریتی و یا تجربی باشد. برای برخی دیگر ممکن است به علت تحصیلات مرتبط با موضوع کسب‌وکار مطرح شده باشد. چرا که صرفاً داشتنِ یک ایده به معنای آمادگی مواجهه با سختی‌های کارآفرینی نیست. در هر صورت این مهم است که شما جواب مشخصی برای این سؤال داشته باشید که: «چرا فکر می‌کنید شخصیت مناسبی برای راه‌اندازی یک استارتاپ هستید؟»
  • طرح کسب‌ و کار عالی : وقتی از داشتن یک طرح کسب‌وکار عالی صحبت می‌کنیم یعنی نهایت بیزینس‌پلنی که می‌توانید تصور کنید؛ با تمام اسناد پشتیبان و تمامی پیش‌بینی‌های معمولاً پنج‌ساله براساس مارکت‌ریسرچ‌های دقیق از جغرافیای آتی کسب‌وکار شما. معمولاً بهترین کار این است که حتی اگر خودتان استاد بلامنازع بیزینس‌پلن‌نویسی هستید، مسئولیت نگارش آن را به عهده شرکت‌های حرفه‌ای در همان کشور واگذار کنید تا با اطمینان خاطر بیشتری این روند ادامه یابد.
  • اخذ تأییدیه از نهادهای اقتصادی : کشورهای مختلف راهکارهای متنوعی برای درک این نکته که چقدر طرح و تیم شما می‌تواند واقعی باشد دارند. در برخی از کشورها همانند کانادا و فرانسه، باید یک اکسلریتور (شتاب‌دهنده)، انکوبیتور (رشددهنده) و یا انجل‌اینوستور (فرشته سرمایه‌گذار) سرمایه‌گذاری بر طرح شما را قبول کند و در برخی دیگر همانند انگلیس مهم است که یک سازمان و یا شرکت اقتصادی طرح شما را تأیید کند. مابین کشورها تفاوتی نیست، در هر صورت سخت‌ترین بخش این مسیر همین موضوع است. در حقیقت از آنجا که پس از دریافت این تأییدیه، باقی کارها دیگر آسان می‌شود، اصل کار پیش روی شما همین است. (که البته این مهم به دوش ما خواهد بود)
  • توان مالی در حد پوشش هزینه‌های اولیه : کشورهای پذیرنده باید مطمئن شوند که شما هزینه اولیه زندگی برای چند ماه اولیه را پس از ورود به کشورشان خواهید داشت. در اغلب کشورها این هزینه بسیار کم و قابل مدیریت است. هرچند اگر قصد اقدام همزمان با خانواده خود را داشته باشید می‌تواند این هزینه نسبتاً بالا رود.

کشورهای ارائه‌دهنده این ویزا کدامند؟

در مجموع بیش از ۳۰ کشور جهان در حال حاضر نسبت به صدور این ویزا اقدام کرده‌اند. شیلی و برزیل در قاره امریکا؛ نیوزیلند و استرالیا در اقیانوسیه؛ کره‌جنوبی و سنگاپور در آسیا؛ و انگلیس، فرانسه، هلند، فنلاند و بسیاری از دیگر کشورهای اروپا نیز جزو این کشورها هستند. هرچند شرایط برخی از آن‌ها خاص است و نمی‌توان به آن‌ها امید داشت. برخی از ویزاهای استارتاپ را شاهد هستید.

استارتاپ ویزا به درد چه کسانی می‌خورد؟

به صورت کلی و براساس تجربه ما مخاطبان استارتاپ ویزا به چند دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  • فرد یا تیم‌هایی که ایده جدید و یا طرحی برای اجرا دارند و از توانمندی‌های خوبی به‌خصوص در عرصه زبان برخوردارند و ترجیح می‌دهند استارتاپ خود را در یک اکوسیستم دیگر راه بیندازند.
  • دانشجویانی که در یک کشور خارجی تحصیل کرده‌اند و در پایان ویزای تحصیلی‌شان مایلند با راه‌اندازی یک استارتاپ، هم مشغول به کار شوند و هم ویزای خود را از حالت دانشجویی خارج سازند.
  • استارتاپ راه‌اندازهای حرفه‌ای که بعد از چندین تجربه ملی مایلند توان خود را در عرصه بین‌المللی بیازمایند.
  • استارتاپ‌های موفق ایرانی که مایلند با تأسیس شعبه و یا راه‌اندازی کسب‌وکاری مشابه فعالیتی که در ایران داشتند، حالا در کشوری دیگر، به طرف درآمد ارزی بروند.

همچنین ممکن است شما در هیچ‌کدام از این دسته‌بندی‌ها قرار نگیرید و با این حال خود را مخاطب این مسیر بدانید، در هر صورت اسمارت‌آپ در کنار شماست.

اسمارت‌آپ ویزا چیست؟

اسمارت‌آپ ویزا تیمی متشکل از متخصصان انواع استارتاپ ویزاهای موجود است که خود تجربه مهاجرت و راه‌اندازی کسب‌وکارهای متنوعی را داشته‌اند و حالا در تلاش هستند مسیری که خود قبلاً رفته‌اند را به صورت سیستماتیک برای دیگر اعضای اکوسیستم کارآفرینی ایران مهیا سازند. ما علاوه بر اینکه پشتیبانی یکی از خوشنام‌ترین دفاتر مهاجرتی ایران را در تهران داریم (آژانس ۳۶۰ درجه کسب‌وکار و مهاجرت چهره‌نگار) در عین حال در کشورهای انگلیس، هلند، اسلواکی و اسپانیا در قالب تیم‌های مختلف اما پیوسته مشغول به فعالیت هستیم.

در حال حاضر ما مرجع استارتاپ ویزا در ایران هستیم و عملاً اغلب شرکت‌های مهاجرتی در حال همکاری مستقیم و یا غیر مستقیم با ما هستند.

این مهم شاید از این منظر قابل توجیه باشد که اجرای روند استارتاپ ویزا بیش از اینکه موضوعی حقوقی باشد که دفاتر مهاجرتی در آن صاحب نظر باشند، موضوعی اقتصادی است و نیاز به تیمی دارد که خود در فضای استارتاپی تنفس کرده باشند.

ما استارتاپ ویزای چه کشورهایی را برای شما اخذ می‌کنیم؟

ما صرفاً بر کشورهایی متمرکز هستیم که امکان اخذ واقعی استارتاپ ویزا از آن‌ها میسر است و نه صرفاً هرجایی. هرچند که توان اقدام برای هر کشوری را که شما به آن علاقه داشته باشید داریم، اما کشورهایی را که پیش از این در آن‌ها اقدامات مفید و پرونده‌های موفق داشته‌ایم صرفاً به صورت رسمی ارائه می‌دهیم. همچنین در ارائه این مقاصد به میزان شهرت و قدرت اکوسیستم کشور مد نظر نیز توجه داشته‌ایم. در حال حاضر استارتاپ ویزای کشورهای زیر توسط اسمارت‌آپ ویزا ارائه می‌شود:

  • استارتاپ ویزای انگلیس
  • استارتاپ ویزای فرانسه
  • استارتاپ ویزای هلند
  • استارتاپ ویزای مالزی
  • استارتاپ ویزای فنلاند
  • استارتاپ ویزای پرتغال
  • استارتاپ ویزای دانمارک
  • استارتاپ ویزای استونی
  • استارتاپ ویزای آلمان

روند همکاری ما چگونه پیش خواهد رفت؟

ما معتقدیم روندی که برای تحقق این هدف طراحی کردیم بهترین مسیر ممکن است. آن را مرور می‌کنیم.

  • در ابتدا شما با برخی از پرونده‌های موفق ما آشنا می‌شوید، تا به اطمینان مورد نیاز برسید؛
  • خروجی برنامه ارزیابی با همراهی شرکای خارجی ما مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه به شما اعلام می‌گردد؛
  • اگر شرایط شما مورد قبول واقع نشود دلایل آن به شما گفته می‌شود و می‌توانید برای حل آن‌ها بکوشید؛
  • اگر برنامه شما پذیرفته شده باشد، جلسه توجیهی جهت ارائه اطلاعات قانونی، مالی و اداری با شما برگزار می‌شود؛
  • اگر موافقت حاصل شود و قرارداد منعقد شود، کار تهیه بیزینس‌پلن آغاز می‌شود؛
  • پس از تکمیل طرح از آن دفاع شده و تأییدیه آن توسط شرکای بین‌المللی ما (و صد البته با کمک خودتان) اخذ می‌شود؛
  • امور ویزایی شما را انجام داده و شما رهسپار کشور مقصد می‌شوید؛

برنامه ارزیابی اسمارت‌آپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

برنامه ارزیابی اسمارت‌آپ ویزا با تمرکز بر سنجش توان تیم، کشش ایده، قابلیت اجرا، حد سرمایه‌پذیری، درک مقیاس‌پذیری و میزان موفقیت آن برای دریافت تأییدیه‌های لازم براساس رقبای احتمالی موجود طراحی شده و اجرا می‌گردد. اگر مایل به بیشتر دانستن در این خصوص هستید،

چه کشورهایی از طریق استارتاپ ویزا به شما برای جهانی شدن کمک می کنند؟

از زمان ثبت‌نام شما در هوم‌آفیس یک فرآیند ۳ ماهه در انتظار شما خواهد بود. اما پیش از ثبت‌نام باید بیزینس‌پلن شما را تهیه کرده و تأییدیه‌های لازم را برای آن به دست آورده باشیم که این فرآیند نیز حدود ۳ ماه به طول خواهد انجامید. با این حساب این فرایند حدود ۶ تا ۷ ماه به طول خواهد انجامید.

آیا احساس می‌کنید برای شروع یک کسب‌وکار یا استارتاپ تازه، ایدۀ نابی در سر دارید؟ آیا در چشم‌انداز آمال و اهدافتان می‌بینید که این ایده را در کشوری دیگر محقق کنید؟ آیا معتقد هستید که استارتاپ و یا شرکتی که هم‌اکنون در ایران دارید، قابلیت حضور در اکوسیستم‌های کارآفرینی کشورهای دیگر را نیز دارد؟ بسیار عالی! چون در ادامه مقاله سیر تا پیاز استارتاپ ویزا، قصد داریم راجع به ویزای استارتاپی در کشورهای مختلف، مختصر نکاتی را به شما ارائه دهیم.

لازم به ذکر است در نظر داشته باشید، اسمارت‌آپ ویزا، به عنوان مرجع ویزاهای استارتاپ در ایران، تمامی این روش‌ها را به صورت عملیاتی انجام نمی‌دهد. ما براساس تجارب موجود به طرف روش‌هایی که یا فرآیند بسیار پیچیده‌ای دارند و یا دستاورد نهایی چندان مطلوبی ندارند نمی‌رویم. همچنین تعامل مثبت کشور مقصد با ایرانی‌ها و قدرت و توان اکوسیستم مد نظر نیز برای ما در انجام روش‌ها اهمیت بسیاری دارد. اما به صورت کلی خوب است بدانیم به صورت کلی برای جهانی شدن کسب‌وکار شما چه راهکارهایی به صورت کلی وجود دارد.

همچنین زمان‌بندی‌های ذکرشده برای دریافت ویزاها از زمان ارائه اسناد تکمیل‌شده محاسبه شده است. وگرنه معمولاً در فرآیند دریافت ویزا استارتاپ مدت زمان زیادی صرف آماده‌سازی طرح‌ها و الزامات دیگر خواهد شد که در این زمان‌بندی‌ها در نظر گرفته نشده است.